Finance

Sneller in isoleercel door bezuinigingen op ggz

Door bezuinigingen in de ggz wordt minder en lager opgeleid personeel aangenomen. Het brengt de veiligheid en kwaliteit van de zorg ernstig in gevaar. Door gebrek aan voldoende en goed opgeleid personeel wordt in crisissituaties weer sneller geïsoleerd.

Minder geld voor verpleegkundigen

Dat zegt Heidi de Kam, voorzitter van de vakcommissie GGZ van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) tegen Psy. ‘Vooral in de gebieden waar veel vraag is naar verpleegkundig personeel, worden om financiële redenen eerder laag opgeleiden aangenomen. In sommige gevallen wordt een vacature uit bezuiniging zelfs helemaal niet meer opgevuld.’ V&VN weet niet hoe vaak dit voorkomt. Maar de beroepsvereniging krijgt “van alle kanten” klachten binnen, zegt De Kam.

Veiligheid binnen ggz in gevaar

Instellingen anticiperen nu al op de in juni aangekondigde bezuinigingen in de ggz voor 2010, aldus V&VN. De Kam maakt zich ook zorgen over het imago van de sector. De bezuinigingen op het personeel brengen de kwaliteit en veiligheid van de zorg ernstig in gevaar, stelt V&VN.

‘We zijn in de ggz juist druk bezig veldnormen op te stellen om dwang- en drangmaatregelen terug te dringen’, zegt De Kam. ‘Die normen gaan uit van voldoende en goed opgeleid personeel. Op een gesloten afdeling van tien tot twaalf patiënten heb je vier verpleegkundigen nodig. Drie of minder verpleegkundigen is vooral in crisissituaties te weinig. Er wordt dan weer sneller naar de isoleercel gegrepen, terwijl we dat nu juist willen voorkomen.’

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

8 november 2011

nog sneller!??kan niet.zit je al in de isoleer voor je binnen bent.

Top