ACTUEEL

Inzage sterftecijfers in 2010 nog niet verplicht

Ziekenhuizen hoeven hun sterftecijfer in 2010 nog niet publiek te maken. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Nog geen geschikte maatstaf

De IGZ beschouwt het gestandaardiseerde sterftecijfer (HSMR) als een van de belangrijkste maten voor kwaliteit van ziekenhuizen. Echter, dit cijfer blijkt nog geen geschikte maat voor een verantwoorde landelijke vergelijking van ziekenhuizen.

Standaard sterftecijfer onmogelijk

Met het uitstellen van de verplichting reageert de inspectie op een artikel van zes samenwerkende topklinische ziekenhuizen in Medisch Contact deze week. Uit onderzoek van deze ziekenhuizen blijkt namelijk dat de geregistreerde sterfte in hun ziekenhuizen door de jaren heen grote schommelingen vertoont. Dit heeft echter weinig met kwaliteitsverschillen te maken. De oorzaak zit grotendeels in de verschillende manieren waarop ziekenhuizen sterfte coderen en registreren.

Sturen op interne kwaliteitsverbetering

Tot nog toe wilde de inspectie ziekenhuizen verplichten om vanaf 2010 hun sterftecijfer publiek te maken. Dat is niet haalbaar gebleken, concludeert de inspectie. Wel controleert ze of ziekenhuizen de HSMR gebruiken voor interne kwaliteitsverbetering. 'We hopen dat het onderzoek van de samenwerkende ziekenhuizen bijdraagt aan de verbetering van de HSMR. Intussen zullen inspecteurs bij ziekenhuizen blijven navragen op welke wijze zij hun kwaliteit monitoren en of en hoe ze daarbij hun sterftecijfers gebruiken', aldus de inspectie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top