ACTUEEL

LIZ kent geen financiering complexe ouderenzorg

De nieuwe wet Langdurig Intensieve Zorg (LIZ) kent geen financiering voor specialisten ouderengeneeskunde en geriaters voor dementerenden, die ouderen thuis behandelen. De complexe medische- en psychische zorg voor ouderen thuis dreigt hierdoor vanaf 2015 weg te vallen. Dat schrijft vakblad Zorg + Welzijn.

Specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters zijn meestal in dienst van een verpleeginstelling en worden daarom gefinancierd vanuit de AWBZ. Voor de verpleeghuiszorg vervangt de LIZ de huidige AWBZ, de verzorging en verpleging thuis komt onder de Zorgverzekeringswet. Steeds meer ouderen met complexe medische problemen en/of dementie krijgen zorg in de thuissituatie zorg, omdat zij steeds vaker langer zelfstandig blijven wonen. Voor de specialisten ouderenzorg is nog geen financiering geregeld na 2015, schrijft Zorg + Welzijn. Het gaat om zo´n 1500 specialisten ouderengeneeskunde, zegt Franz Roos, directeur van Verenso, vereniging van specialisten in ouderengeneeskunde, in het vakblad.

Zorgverzekeringswet

Belangenvereniging Versenso stelt dat in de Zorgverzekeringswet geregeld moet worden dat deze specialistische zorg thuis gefinancierd wordt om te voorkomen dat de complexe medische zorg voor ouderen thuis wegvalt. Verenso slaat samen met huisartsenvereniging LHV en brancheorganisatie ActiZ de handen ineen om de complexe medische zorg aan ouderen thuis veilig te stellen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top