ACTUEEL

Mens met depressie overlijdt eerder

Een mens met een depressie loopt een verhoogd risico de komende periode te overlijden dan iemand die daar geen last van heeft. Dat schrijven onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in het American Journal of Psychiatry. De conclusie is gebaseerd op bijna 300 wetenschappelijke studies waarbij 1,8 miljoen mensen waren betrokken.

Van die 1,8 miljoen hadden bij een eerste meting 135.000 mensen een depressie. De kans dat deze betrokkenen bij een tweede meting waren overleden, bleek anderhalf keer groter dan bij mensen zonder een depressie. Zelfs bij studies waarbij tussen eerste en twee meting meer dan 10 jaar lag, was het effect van de depressie nog duidelijk zichtbaar. Het risico te overlijden is overigens niet hoger dan bijvoorbeeld bij hartpatiënten of mensen met kanker.

Suïcide

Wat precies de oorzaak is, is de onderzoekers nog niet duidelijk. Suïcide komt bij depressieve mensen weliswaar vaker voor, maar het aantal is te klein om de verhoogde kans op overlijden te verklaren. Het heeft vermoedelijk te maken met het feit dat depressieve mensen vaker roken, minder bewegen, ongezonder eten en meer alcohol drinken. Ook is gebleken dat zij zich minder goed aan de voorgeschreven medicatie houden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

20 januari 2014

Het verbaast me dat de auteurs het niet hebben over de directe invloed van depressie op het lichaam. 'Mens sana in corpora sana' is toch nog steeds een reëel principe?

Top