ACTUEEL

Top Meavita voor de rechter

De voormalige bestuurders van de failliete zorgorganisatie Meavita komen in juni voor de rechter. Dat meldt vakbond FNV Abvakabo FNV met een verwijzing naar een beslissing van de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam.

Meavita ging in 2009 failliet met een schuld van 48 miljoen euro. Uit onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer blijkt dat er sprake was van falend beleid.

Zo'n 100.000 cliënten en 20.000 werknemers werden de dupe van het faillissement. Daarmee is het een van de grootste faillissementen uit de naoorlogse geschiedenis. Vakbond Abvakabo FNV, die zich altijd sterk heeft gemaakt voor een rechtszaak, hoopt dat de gang naar de rechter "voor eens en altijd duidelijk maakt dat falende bestuurders en toezichthouders niet zomaar mogen wegkomen met wanbeleid''.

Het onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer werd in augustus afgelopen jaar gepubliceerd. De onderzoekers concludeerden dat bestuurders bij Meavita veel tijd en miljoenen euro's in overambitieuze projecten staken, zoals een geheel eigen systeem voor beeldtelefonie. Ook was er flinke onenigheid binnen de raad van commissarissen en de raad van bestuur.

Financieel verantwoordelijk 

Managers kwamen en gingen aan de lopende band, waarbij ontslagvergoedingen van vele tonnen heel gewoon waren, blijkt uit het rapport. De raad van commissarissen, onder leiding van VVD-kopstuk Loek Hermans, was van de situatie op de hoogte, maar greep niet in. Als de rechter uiteindelijk concludeert dat er sprake was van wanbeleid bij Meavita, kunnen bestuurders en toezichthouders financieel verantwoordelijk worden gesteld.

Lees meer over het mislukte tv-avontuur van Meavita: 'Kunt u mij de weg naar Hilversum vertellen?'

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

25 januari 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 26-01-2014 15:54.

Top