ACTUEEL

Meer centra seksueel geweld

Leiden en Leeuwarden krijgen in mei een Centrum Seksueel Geweld. Een woordvoerster van Fonds Slachtofferhulp heeft een bericht van het AD van maandag hierover bevestigd. In een Centrum Seksueel Geweld werken artsen, psychologen en politie samen aan de opvang van de slachtoffers.

In Utrecht, Nijmegen en Maastricht zijn al dergelijke centra. Het is de bedoeling dat er volgend jaar in het hele land van dit soort centra komen, maar de financiering ervoor is nog niet rond.

Het idee is dat slachtoffers van seksueel geweld op één plek medische, psychische en forensische hulp krijgen. Dat laatste is nodig om bewijzen vast te leggen die later eventueel in een strafzaak kunnen worden gebruikt. Voor slachtoffers is het minder belastend als ze niet keer op keer hun verhaal moeten doen en onderzocht moeten worden.

Slachtofferhulp

“Hoe eerder en deskundiger forensisch onderzoek wordt gedaan, hoe groter de kans op valide bewijsmateriaal en hopelijk ook een veroordeling van de dader”, zegt Ineke Sybesma, directeur van Fonds Slachtofferhulp. “Momenteel doet 10 procent van de slachtoffers van seksueel geweld aangifte. Dat leidt in 4 procent van de gevallen tot een veroordeling.” Sybesma hoopt dat dat aantal omhoog gaat door sneller en beter forensisch onderzoek. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 februari 2014

Zijn deze centra inmiddels wel voor bijv. jongeren, die meerdere malen sexueel misbruikt zijn, bijv. in loverboycircuit? Of zijn ze helaas nog steeds alleen voor mensen na eenmalig sexueel misbruik? Zo ja, wanneer gaan centra zich dan landelijk ook meer specialiseren in hulpverlening bij langduriger en meermalig sexueel misbruik?

Top