Tech

Cure gebruikt data voor verbetering logistiek

Steeds meer ziekenhuizen gebruiken datavisualisatie om processen te optimaliseren en daarmee de zorgkwaliteit te verbeteren. Hierdoor kunnen management en medische professionals grote hoeveelheden data op verschillende manieren onderzoeken, zonder afhankelijk te zijn van de IT-afdeling.

De zorg is één van de grootste sectoren in Nederland waar een enorme hoeveelheid data vergaard wordt. Onder andere het Ziekenhuis Gelderse Valei, Sint Maartenskliniek, het BovenIJ ziekenhuis, het Scheper ziekenhuis, het Bethesda ziekenhuis en de Stichting Gelre Ziekenhuizen zijn druk bezig met optimalisatie door middel van datavisualisatie.

Explosief

Rik Eding, dataspecialist bij Ziekenhuis Gelderse Vallei: "Het gebruik van de aanwezige data is explosief gegroeid. We integreren nu ook externe databronnen zodat we een completer beeld krijgen van onze patiënten en beter kunnen inspelen op individuele situaties. Door het visualiseren van de data kunnen onze medewerkers bovendien heel snel bottlenecks opsporen in bijvoorbeeld de zorglogistieke processen rondom patiënten en deze oplossen."

Henk Stobbe van SAS, softwareleverancier op het gebied van business analytics software, stelt dat de informatiebehoefte bij medische professionals rondom het proces in de zorg steeds groter en belangrijker wordt. "Met deze visuele inzichten uit Big Data kunnen zij onder meer beter inspelen op het verbeteren van logistieke processen rond de zorg voor patiënten en bekijken waar verbetering mogelijk is."

2 Reacties

om een reactie achter te laten

te Gussinklo

10 maart 2014

Goede zaak dat Infographics op allerlei niveaus in de zorg worden ingezet.

Een aanrader is de eenvoudige tool van Local Focus, die ook interactief kan worden ingezet. Probeer het zelf met de cursor!
http://www.dutchbuttonworks.com/2013/10/zorg-vergrijst/

van Zanten

11 maart 2014

De strekking is juist maar er is een beetje selectief informatie uit het SAS persbericht gehaald. Dat is hier te vinden: http://www.sas.com/offices/europe/netherlands/news/pers/Ziekenhuizen_verbeteren_zorgkwaliteit_met_datavisualisatie.html

En inderdaad, er zijn meer tools om met data te spelen (ook heel veel open source) dan alleen een kostbaar SAS wat overigens wel veel kan.

Op zich wel goed dat instellingen er nu eindelijk eens mee aan de slag gaan en opmerkelijk dat de instellingen met de meeste data en die de research doen (de UMC's) nog steeds de grote afwezigen zijn bij het gebruik van big data. Wederom een teken dat de IT-afdelingen in die instellingen jaren achter lopen en geen idee hebben wat de gebruikers zelf willen.

Top