ACTUEEL

Farmareuzen pleiten voor meer papaverteelt

Pijn lijden. Niemand doet het graag. Wereldwijd neemt de vraag naar pijnstilling daarom toe, helemaal nu ook steeds meer patiënten in opkomende economieën pijnstilling kunnen betalen. De grote farmaceuten willen daarom dat de teelt van papaver – een belangrijke grondstof – wordt opgeschroefd.

Dat meldt de Financial Times op zijn website. 'Big pharma' dringt met name bij de Australische overheid aan op het vergroten van de papaverteelt voor medische toepassingen. De teelt van papaver voor medisch gebruik is gelimiteerd door de Verenigde Naties. Wereldwijd wordt de teelt gedomineerd door zes landen. Australië, goed voor bijna de helft van de productie, wordt als grootste producent op de voet gevolgd door Turkije en Frankrijk.

Het gebruik van opiumachtigen, waarvan de bekendste morfine is, stijgt al jaren. In de periode 1993 tot en met 2012 verdriedubbelde de wereldwijde consumptie, vooral ten gunste van de synthetische opiaten. Dat blijkt uit gegevens van de International Narcotics Control Board (INCB), een orgaan van de VN.

Opiaten in Nederland

Ook in Nederland neemt het gebruik van opiaten al jaren toe, zo blijkt uit cijfers die Skipr kreeg van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Sinds 2004 steeg het aantal verstrekkingen met 124 procent naar 4,14 miljoen verstrekkingen in 2013. Ook het aantal gebruikers van deze geneesmiddelen steeg, van 730.000 naar 1,02 miljoen. SFK meet alleen de verstrekkingen via openbare apotheken.


Eén van de grotere papavertelers in Australië schat in dat de vraag naar medische opiaten ook de komende jaren hard blijft stijgen, zo schrijft de Financial Times. “Er is een stijgende vraag naar pijnstillers als gevolg van de wereldwijd groeiende middenklasse,” aldus Jarrod Ritchie van het op Tasmanië gevestigde TPI Enterprises.

Wereldvoorraad

Ook een woordvoerder van GSK global wijst naar de opkomende economiën als belangrijkste oorzaak van de stijgende vraag naar pijnstillers. De INCB deelt die observatie overigens niet. Volgens een woordvoerder van die organisatie is de situatie 'meer complex', zonder daar specifiek op in te gaan. Uit rapporten van de INCB blijkt ook dat er ondanks een groeiende vraag, nog niet direct een tekort dreigt. Doordat de oogst van papaver de afgelopen jaren steeds hoger was dan de vraag naar pijnstillers, is er een voorraad opgebouwd van ten minste twaalf maanden. (Daan Marselis)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top