HRM

Zorg in trek bij vrouwelijke bestuurders

Zorg in trek bij vrouwelijke bestuurders

De gezondheidszorg is een populaire sector bij vrouwelijke leidinggevenden. Dat blijkt uit onderzoek van Grant Thornton. In de toplaag van zorginstellingen is (wereldwijd) 29 procent vrouw. Toch staat de zorg daarmee op een gedeelde derde plek.

In het onderwijs en sociale dienstverlening bestaat maar liefst 51 procent van de toplaag uit vrouwen. In de hospitality-branche is dat 37 procent en de financiële dienstverlening scoort hetzelfde als de zorg: 29 procent vrouwen in de toplaag. Zoals Grant Thornton concludeert: sectoren die verweven zijn met de publieke sectoren hebben meer vrouwelijke leidinggevenden.

HR-directeur

Van alle vrouwen met een leiderschapspositie is een kwart HR-directeur. Een kleine 23 procent is de financiële bestuurder (CFO) van de organisatie en slechts 12 procent is als CEO de absolute baas. Daarmee is het aantal vrouwen als nummer-1 overigens wel gestegen, van 5 procent in 2012. Gezien het aantal vrouwen dat als HR-directeur of CFO actief is, schat het adviesbureau de kansen dat meer vrouwen doorstoten naar de absolute top positief in. “Die functies kunnen goed dienst doen als springplank naar de rol van CEO.”

Nederland scoort slecht 

In het onderzoek kijkt het adviesbureau naar de vrouwelijke top wereldwijd. Uitgesplitst per land, blijkt Nederland het nog slecht te doen. Met 10 procent vrouwen in topfuncties, bungelen we onderaan de ranglijst. Alleen Japan doet het slechter met 9 procent. Rusland, waar 43 procent van het senior management vrouw is, scoort het hoogst.  

---

Meer weten over human resource management (hrm) en management development in de zorg? Via Skipr hrm blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top