ACTUEEL

VU-arts geeft ic-patiënt stem terug

Het leven voor patiënten op de intensive care (IC) wordt in de toekomst mogelijk draaglijker. Twee artsen van het VUmc ontdekten dat patiënten die langdurig aan de beademing liggen, met behulp van een elektronisch apparaatje toch kunnen praten. Dat heeft het VUmc woensdag laten weten.

Een ic-patiënt is meestal via slangen vastgekoppeld aan verschillende apparaten. Daarnaast wordt de ernstig zieke vaak beademd via een plastic buis in de luchtpijp, wat praten onmogelijk maakt. Volgens arts-onderzoeker Armand Girbes is het kwijtraken van de controle voor ic-patiënten bijzonder frustrerend.

Strottenhoofd

Girbes ontdekte dat de electrolarynx, een apparaatje dat in het verleden werd gebruikt bij patiënten van wie het strottenhoofd was verwijderd, ook werkt bij patiënten die door de beademing niet kunnen praten. De electrolarynx vertaalt bewegingen van tong, lippen en tanden in geluid.

Volgens de arts-onderzoeker is het apparaatje een enorme uitkomst voor ic-patiënten. "Denk aan een patiënt die tevergeefs probeert duidelijk te maken dat hij jeuk heeft aan het linkerbeen, en de verpleegster maar vragen 'heeft u dorst, heeft u pijn?' Uiteindelijk windt de patiënt zich zo op dat een bewakingsapparaat gaat piepen en hij een middel moet krijgen om weer rustig te worden."

iPad

Overigens worden er ook naar andere manieren gekeken voor ic-patiënten om te communiceren, zoals het gebruik van iPads of andere elektronica. "Maar er gaat niets boven gewoon praten", betoogt Girbes.

Met zijn ontdekking blaast Girbes mogelijk nieuw leven in een apparaatje dat bijna niet meer gebruikt wordt. Dat komt omdat nieuwe operatietechnieken het mogelijk maken dat patiënten na verwijdering van hun strottenhoofd, bijvoorbeeld vanwege een tumor, toch kunnen blijven praten. Volgens de arts is er nog wel vervolgonderzoek nodig om het apparaatje helemaal aan te passen aan de nieuwe functie.

Het gerenommeerde tijdschrift The New England Journal of Medicine publiceert donderdag een artikel over de vondst van de twee Nederlandse artsen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaspers

21 maart 2014

Dat is nou een echt goede innovatie,

Bestaande Techniek uit een andere discipline inzetten voor een patiënten groep die daar echt bij gebaat is!

Maximaal resultaat met minimale investeringen!

te Gussinklo

21 maart 2014


Ik deel de constatering van Joris Jaspers!

Artikel hier te bekijken:
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1313379

Top