ACTUEEL

'Online zelfhulp dringt gedachten zelfmoord terug'

Een nieuwe online zelfhulpcursus, ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam, is effectief in het terugdringen van gedachten aan zelfmoord. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen van de VU dat is verschenen in het tijdschrift PLOS ONE.

Mensen die aan zelfmoord denken hebben na afloop van de cursus beduidend minder suïcidale gedachten dan degenen die alleen toegang hebben tot reguliere hulp en informatie over zelfmoord. Verder voelden de deelnemers aan de zelfhulpcursus zich minder depressief, minder angstig en minder hopeloos.

Internet neemt barrière weg

“Het internet kan die barrières wegnemen en mensen kunnen anoniem achter hun beeldscherm toch hulp krijgen voor hun kwellende gedachten”, zegt VU-hoogleraar Ad Kerkhof. Lang niet alle mensen die aan zelfmoord denken praten daarover met een huisarts of hulpverlener, stelt hij. “Mensen schamen zich ervoor, hopen dat de problemen ooit vanzelf overgaan, of zijn bang om opgenomen te worden in een psychiatrisch ziekenhuis.” De cursus is via het online suïcidepreventieplatform 113online.nl voor iedereen gratis toegankelijk.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top