ACTUEEL

Miljoenen Amerikanen aangemeld voor Obamacare

Ruim 6 miljoen Amerikanen hebben zich inmiddels aangemeld voor de nieuwe Amerikaanse zorgverzekering, Obamacare. Dat heeft president Barack Obama donderdag bekendgemaakt. Dit is een symbolische mijlpaal voor de omstreden zorgverzekering die op veel kritiek stuitte van vooral Republikeinen.

Enkele dagen voor het aflopen van de deadline waarop Amerikanen zich moeten hebben verzekerd, stromen de aanmeldingen binnen. Bijna 4 miljoen mensen surften naar de website healthcare.gov. Ook pakten honderdduizenden geïnteresseerde Amerikanen de telefoon om een verzekering af te sluiten. 31 maart eindigt de aanmeldingstermijn.

Populariteit

De speciale website van de zorgverzekering ging op 1 oktober online, maar klapte eruit toen miljoenen Amerikanen zich tegelijk probeerden aan te melden. Obama moest diep door het stof en zijn populariteit zakte naar een dieptepunt. De website is sinds begin december weer in de lucht. Waar de Amerikaanse overheid aanvankelijk uitging van 7 miljoen aanmeldingen rond deze tijd, schroefde zij dit aantal in februari terug na de problemen.

Wet

De 'Patient Protection and Affordable Care Act', zoals Obamacare eigenlijk heet, is een wet die 48 miljoen voorheen onverzekerde Amerikanen verplicht een zorgverzekering te regelen. Amerikanen die niet voor eind maart een verzekering afsluiten, krijgen een boete. Zij kunnen zich dan vanaf november verzekeren voor 2015. Voor mensen die problemen hebben gehad met de website is er sinds woensdag een coulanceregeling; zij krijgen uitstel tot 15 april. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 maart 2014

Als slechts 6 van de 48 miljoen onverzekerden zich hebben aangemeld, terwijl vele aanmeldingen ook van mensen zullen zijn die wel een verzekering hadden kunnen we ronduit zeggen dat de invoering van deze wet een totale mislukking is. Tot die conclusie begint in de VS nu zelfs de mainstream media te komen. Nu Nederland nog.

Top