ACTUEEL

Vrij verkrijgbare pijnstiller vaak onveilig gebruikt

Meer dan 333.000 Nederlanders gaan onveilig om met vrij verkrijgbare pijnstillers als diclofenac, ibuprofen en naproxen. Ze gebruiken meer dan de dagelijks toegestane hoeveelheid. Hiermee lopen ze een verhoogde kans op onder andere maagbloedingen of schade aan de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat is gepubliceerd in de British Journal of General Practice.

Deze pijnstillers zijn al geruime tijd zonder recept verkrijgbaar bij de drogist, apotheek en in de supermarkt. Ze worden in verband gebracht met een verhoogd risico op onder andere hartproblemen, maag- en darmbloedingen  en nierproblemen.

Maximale dosering

Bijna één op de drie mensen gebruikt één of meerdere soorten van deze NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs) zonder recept, blijkt uit het onderzoek. Bijna één op de 10 personen neemt  meer in dan de  dagelijks aanbevolen maximum dosering. “Als we dat omrekenen naar de gehele Nederlandse bevolking gaat het om zo’n 333.000 mensen”, zegt onderzoekster Aafke Koffeman. Ze slikken de pillen voornamelijk tegen hoofdpijn, pijn aan spieren en gewrichten en menstruatiepijn.

Risicogroep

Opvallend is dat de pijnstillers ook gebruikt worden door mensen die een groot risico lopen op ernstige complicaties. Zo’n 13 procent van hen gebruikt ze en 3 procent slikt meer dan de maximum aanbevolen dosis. Koffeman: “Hoewel deze mensen aandoeningen hebben waardoor ze vaker in contact komen met dokters en apothekers, zijn ze kennelijk onvoldoende op de hoogte van de risico’s van de ze pijnstillers. Gezien deze cijfers is het de vraag of het wel goed is dat deze medicijnen in Nederland vrij verkrijgbaar zijn.”

De pijnstillers vormen een extra risico voor onder andere ouderen, mensen die eerder maag-, of hartproblemen hebben gehad en mensen die bloedverdunners gebruiken. De onderzoekers adviseren mensen uit een dergelijke risicogroepen om de pijnstillers niet te gebruiken zonder overleg met een arts. Voor gezonde (jonge) mensen adviseren artsen om ze in een zo laag mogelijke dosering te gebruiken en de periode zo kort mogelijk te houden.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Drs. de Vries

2 april 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 02-04-2014 14:25.

Drs. de Vries

2 april 2014

En dan wil bijzonder hoogleraar Prof. Dr. Drs. ( ja 3 titels) Winter ook nog de apothekers afschaffen na ze weggezet te hebben als dozenschuivers?
Nu begint men pas de nawerking te zien via wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van een zorg model Winter waarbij de 'klant' alles via 'internet' besteld zonder deskundige begeleiding van een apotheker!
Onbegrijpelijk dat Winter zichzelf zo isoleert met zijn marktdenken van 99,99% van de medici en hoogleraren die wel het huidige systeem met apothekers en hun overduidelijke bestaansrecht omarmen.
Winter die enerzijds dolgraag naar de beurs wil met zijn MCGroep en anderzijds de minister adviseert om de eigen bijdrage voor 'klanten' te verhogen om medisch consumentisme tegen te gaan. Winter bewijst waar het een aantal artsen werkelijk om te doen is: euro's!
Triest maar het hoort bij de psychopathische karakterstructuur van dit nakomertje van een apothekers-assistente en een huisarts met een alcoholprobleem.

Van der Horst

2 april 2014

Dit is typisch een reactie van een gefrustreerde apotheker.

Top