ACTUEEL

Utrechtse gemeenten slaan alarm over kosten jeugdzorg

Utrechtse gemeenten slaan alarm over kosten jeugdzorg

De vijf gemeenten die samen de regio Zuidoost Utrecht vormen, komen minimaal 15 miljoen euro tekort om de jeugdzorg vanaf volgend jaar te kunnen betalen. Ze dringen in een brandbrief aan Staatssecretarissen Van Rijn en Teeven aan op een snelle oplossing voor dit probleem.

In Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist, staan veel  instellingen waar kinderen uit het hele land worden opgevangen. “Het zogeheten woonplaatsbeginsel betekent voor de gemeenten een grote verantwoordelijkheid voor zware en dure vormen van jeugdhulp, ook aan jeugdigen die van buiten de regio komen en veelal na afronding van de hulp weer terug gaan naar de brongemeenten”, aldus de brandbrief.

Geen afspraken

De gemeenten kunnen op dit moment geen afspraken maken met zorgaanbieders. Wethouder Jan Burger van Wijk bij Duurstede: “Het rijk wilde dat we dit voorjaar al helderheid zouden geven aan de zorgaanbieders in onze gemeenten. We hadden die duidelijkheid heel graag gegeven, maar dat gaat door dit gat in de begroting niet lukken.”

Verdeelsleutel

Burger dringt aan op een betere verdeelsleutel. “Er zijn meer gemeenten die geld tekort komen, maar er zijn ook gemeenten die juist geld overhouden en dat is natuurlijk heel vreemd.”

Twee maanden

De brandbrief moet de partijen snel om tafel krijgen. De tijd begint volgens hem te dringen. “Ik hoop echt dat we dit probleem de komende twee maanden kunnen oplossen, zodat we op tijd klaar zijn voor de transitie. De kinderen die op 31 december hulp krijgen, moeten op 1 januari natuurlijk niet buiten de boot vallen.”

Te veel

De wethouder noemt bezuinigingen geen bezwaar. “Het gaat om dure voorzieningen. Een verschil van een miljoen kunnen we wel overbruggen, maar dit is echt te veel.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top