ACTUEEL

Orbis moet sneller en forser bezuinigen

Het Orbis-zorgconcern gaat eerder en veel harder dan reeds gepland bezuinigen op personeel en andere bedrijfskosten. Gedacht wordt aan het verkopen en terughuren van eigen gebouwen en uitbesteding van diensten die nu nog in eigen beheer zijn, meldt dagblad De Limburger. Deze forsere ingreep komt voort uit eisen van ABN Amro en Fortis, die Orbis’ nieuwbouwproject financieren.

Personeel van vooral de ondersteunende afdelingen wordt zwaar getroffen. In directe zorgfuncties 'aan het bed' wordt niet gesneden. Deze nieuwe, forsere ingreep komt voort uit een eisenpakket dat ABN Amro en Fortis bij hun gunning van het overbruggingskrediet van 180 miljoen euro op tafel hebben gelegd. De hardste eis is dat Orbis voor begin oktober, als de overbruggingskrediettermijn verloopt, zijn eigen vermogen (25 miljoen euro) moet hebben verdubbeld.

Het concern, dat door de steeds oplopende nieuwbouwkosten van Orbis Medical Park het vertrouwen van de banken verloor, moet dit de komende tijd herstellen door het financiële beheer en beleid weer gezond en transparant te maken. Lukt dit niet, dan dreigen de banken dit najaar de totale geleende som van 370 miljoen euro op te eisen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top