ACTUEEL

Koningin toont interesse voor zorginnovatie

Koningin toont interesse voor zorginnovatie

Hare Majesteit Koningin Maxima heeft een bezoek gebracht aan zorginnovatiebedrijf Focus Cura en het Futurelab in Driebergen-Rijsenburg. Tijdens het werkbezoek werd zij op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen van technologische toepassingen in de thuiszorg, zoals beeldbellen, sensortechnologie en thuismeetapparatuur.

De koningin toonde met name interesse in de manier waarop technologie toegepast wordt in de zorg, zonder de menselijke kant van de zorgverlening uit het oog te verliezen. Zij sprak onder meer over de mate van 'checks and balances' die ingebouwd dienen te worden bij technologische toepassingen om deze menselijke kant niet uit het oog te verliezen.

Tabletcoach

De koningin sprak ook met vrijwilligers van de Unie KBO die een training krijgen als tablet-coach. De tablet-coaches organiseren in hun eigen regio trainingen om anderen bekend te maken met het gebruik van hun tablet. Door ouderen als coach op te leiden wordt de drempel voor andere senioren om met een tablet te gaan werken ook lager.

In de discussie die volgde met onder andere bestuurders, verpleegkundigen, medisch specialisten en huisartsen onder leiding van Bas Bloem werd aan de koningin uitgelegd welke mogelijkheden e-health biedt bij innovaties in de zorg en wat dit voor gevolgen heeft voor zowel de professional als de cliënt.

Privacy

Het werkbezoek werd afgesloten met een bezoek aan een echtpaar in Soest die gebruik maakt van verschillende toepassingen in e-health en domotica. In het gesprek werd duidelijk wat de voordelen van het gebruik van e-health kunnen zijn. Door e-health in te zetten in de verzorging krijgt de cliënt meer regie over zijn leven en blijft de privacy gewaarborgd. "We krijgen alleen nog een verpleegkundige over de vloer als we daar zelf om vragen," stelt Jan Moët. "Door het gebruik van beeldbellen en de Medido (een slimme medicijnbox) hebben wij onze hoeveelheid hulp teruggebracht van twee naar één uur per week."

Futurelab

Het Futurelab voor de Zorg is een initiatief van zorginnovatiebedrijf FocusCura. Het lab dient als broedplaats waar zorgprofessionals, patiënten en kennisinstellingen samenwerken bij het ontwikkelen en uittesten van e-health en domotica.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Van der Boon sr

16 mei 2014

Voorbeeld wat navolging verdiend door de zorgwereld. Niet aldoor discuseren maar gewoon doen .projecten realiseren.

Van der Boon sr

16 mei 2014

Voorbeeld wat navolging verdiend door de zorgwereld. Niet aldoor discuseren maar gewoon doen .projecten realiseren.

Top