ACTUEEL

ACM-boete LHV om verbroken verzegeling geschrapt

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) had de huisartsenvereniging LHV geen boete van 51.000 euro op mogen leggen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de boete geschrapt, zo besloot het dinsdag.

De boete ging over een verbroken verzegeling van het kantoor van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Omdat een bedrijfsbezoek van de ACM in 2010 aan de huisartsenvereniging niet in één dag afgerond kon worden, werd het kantoor verzegeld. Een beveiliger van het verzamelpand waarin de LHV zit, maar die niet in dienst is van de organisatie, had die verzegeling echter verbroken. De ACM legde de huisartsenclub daarvoor een boete op, maar die blijkt nu niet terecht.

Mededingingswet

De ACM onderzocht het kantoor van de huisartsen omdat er een verdenking bestond dat de mededingingswet was overtreden. In deze inmiddels jarenlange slepende kwestie over toetreding van nieuwe huisartsen, heeft de LHV een boete van 5,9 miljoen euro opgelegd gekregen.

De LHV heeft deze zaak aangevochten bij de rechter, maar het is nog niet duidelijk wanneer de behandeling is. "Dat kan nog wel zeker een jaar duren", verwacht algemeen directeur van de LHV Lodi Hennink. Volgens hem is de uitspraak van dinsdag een "kleine stap in een veel groter geheel". "Maar dat maakt het juridisch niet minder interessant. Dit was een principiële kwestie voor ons: zijn wij verantwoordelijk dat iemand anders de verzegelde deur heeft geopend. Gelukkig voor ons zegt de rechter nu ook dat dat niet het geval is." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top