HRM

Ontslaggolf zorg tekent zich scherper af

Werknemers van verzorgingshuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg staat een grote ontslaggolf te wachten. Tegenover de NOS laat directeur Aad Koster van ActiZ dat volgend jaar naar verwachting 55 duizend mensen hun baan zullen verliezen.

In reactie op de miljarden bezuinigingen op de langdurige zorg kondigden werkgevers de maanden al 11.000 ontslagen aan. Vakbond Abvakabo FNV denkt dat er in werkelijkheid dubbel zo veel ontslagen zullen vallen als ActiZ nu voorziet. Bestuurder Lilian Marijnissen: "Tijdelijke contracten zijn het afgelopen jaar al niet verlengd. Daar komen de vakbond of de media niet aan te pas, maar dat zijn wel allemaal mensen die nu hun baan verliezen. En als je bedenkt dat in de ouderenzorg veel ontslagen vallen, op de thuiszorg veertig procent wordt bezuinigd en in de gehandicaptenzorg zeker nog 20.000 ontslagen worden verwacht, dan zit je al gauw aan zo'n groot getal."

Kortzichtig

Marijnissen roept het kabinet op om tenminste het tempo waarin de bezuinigingen nu worden doorgevoerd te matigen. Ook de werkgevers vinden de bezuinigingen kortzichtig. Koster: "We weten dat we over een aantal jaren die mensen weer nodig hebben, daarom proberen we mensen vast te houden. Maar als we geen inkomsten hebben kunnen we natuurlijk ook niet die mensen op de loonlijst laten staan."

Volgens staatssecretaris Martin van Rijn van VWS ligt het werkelijke aantal ontslagen veel lager dan ActiZ en de vakbonden stellen. Van Rijn houdt het op 16 duizend ontslagen in 2015.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top