ACTUEEL

Vraagtekens bij aanvullingen vrije keus zorg

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zet vraagtekens bij de voorgestelde aanvullingen van Kamerfracties op de wetgeving rond de vrije keuze voor artsen en andere zorginstellingen. Dat maakte de belangenbehartiger dinsdag bekend.

ZN is voorstander van het aanpassen van de wet, om verzekerden meer keuzevrijheid te geven. De branchevereniging benadrukt echter dat de voorgenomen bezuinigingen van 400 miljoen euro in 2015 en structureel 600 miljoen euro niet worden gehaald als er, zoals voorgesteld, uitzonderingen worden gemaakt op de keuzevrijheid zoals in het geval van de wijkverpleging.

Kamerdebat

Woensdag en donderdag debatteert de Tweede Kamer over het kabinetsplan om de zorgverzekeringswet aan te passen en zorgverzekeraars meer op kwaliteit en prijs te laten inkopen. Minister Edith Schippers werd het daar onlangs al over eens met PvdA, VVD, D66, SGP en ChristenUnie.

Door het akkoord kunnen patiënten zelf hun huisarts, tandarts, fysiotherapeut, verloskundige of wijkverpleegkundige blijven kiezen. Maar vanaf 2016 mogen verzekeraars bepalen naar welke medisch specialist, psycholoog of andere behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg iemand wordt doorverwezen. In die nieuwe polis vergoedt de zorgverzekeraar alleen behandelingen van zorgverleners met wie hij een contract heeft. Mensen die een duurdere zorgpolis nemen, hebben daardoor meer keuzevrijheid. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Maarten van Wijk

18 juni 2014

We moeten ons realiseren dat het verplaatsen van patiëntengroepen door een zorgverzekeraar gaat leiden tot meerkosten. Een patiënt is vaak in zijn eigen ziekenhuis bekend bij meerdere specialisten en voor een veilige behandeling elders kunnen deze gegevens essentieel zijn. Indien ze niet op tijd beschikbaar zijn zullen in het ziekenhuis elders extra onderzoeken(bijvoorbeeld rond een operatie) nodig zijn.
Denk tevens aan lasten en kosten mbt reizen door hulpbehoevende partners die een keer op bezoek willen komen tijdens een opname periode.

Top