ACTUEEL

Ruim 500 zorgmedewerkers bijeen in Utrecht

Ruim 500 zorgmedewerkers uit de ouderenzorg voerden zaterdag actie voor een betere cao. In de Jaarbeurs in Utrecht kwamen ze eerst in een "zorgberaad" bijeen. Daarna werd er gezamenlijk een mars gelopen, laat Abvakabo FNV weten.

Vakbondsbestuurder Lilian Marijnissen zegt dat de zorgmedewerkers zaterdag symbolisch de hand hebben uitgestoken om snel tot een nieuwe cao te komen. Komende week vinden opnieuw onderhandelingen plaats met de werkgevers.

Cao

Er wordt al maanden actiegevoerd in de zorg. In december sloten werkgevers met enkele vakbonden een cao af voor verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg. Abvakabo, de grootste vakbond in de zorg, deed niet mee, omdat het akkoord de grote problemen in de zorg niet zou aanpakken.

De achterban van Abvakabo wil betere afspraken om de werkdruk en onzekerheid in roosters en contracten aan te pakken. Ook wil de bond politiek Den Haag duidelijk maken dat nog verder bezuinigen op de zorg niet kan. Onlangs hebben verschillende zorginstellingen aangekondigd medewerkers gedwongen te gaan ontslaan. Een aantal instellingen schrapt honderden banen. En er dreigen nog tienduizenden arbeidsplaatsen te verdwijnen.

Meldpunt

Bij een speciaal meldpunt van de vakbond kwamen in 3 weken tijd ruim 1800 klachten binnen over misstanden op de werkvloer. Tijdgebrek bij het personeel vormt de rode draad door de klachten, die zaterdag werden gepubliceerd. Medewerkers beklagen zich onder meer over valpartijen en medicatiefouten die voorkomen hadden kunnen worden als de werkdruk lager was geweest.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top