ACTUEEL

Mantelzorgboete niet van de baan

De 'mantelzorgboete' die AOW'ers moeten gaan betalen als ze met hun kinderen samenwonen, is niet van de baan. Er komt een breed onderzoek naar de omstreden maatregel, maar of dat ook tot afstel kan leiden, laat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) in het midden. Wel krijgt het parlement alle mogelijkheden om mee te praten over de uitkomst van het onderzoek, beloofde ze dinsdag in de Eerste Kamer.

Een ruime meerderheid in de Senaat neemt hier genoegen mee. Dat betekent dat belangrijke wetgeving die Klijnsma dinsdag in de Eerste Kamer verdedigde, op voldoende steun kan rekenen. Het kabinet heeft daarmee een bezuiniging van in totaal 2 miljard euro veiliggesteld.

Afstel

Eerder had vooral de ChristenUnie zich kritisch opgesteld over de mantelzorgboete. Senator Peter Ester drong kort voor het debat nog aan op afstel. Dinsdagavond zei hij te kunnen leven met een 'bezinningsjaar', maar hij blijft hopen dat "van uitstel afstel komt".

Klijnsma wilde de mantelzorgboete aanvankelijk op 1 juli volgend jaar invoeren, maar onder druk van de kritiek had ze al tot een jaar uitstel besloten. Dat jaar wordt gebruikt voor een onderzoek over mantelzorg, waaraan gemeenten en andere betrokkenen zullen meedoen.

Redelijk

Volgens het kabinet is het redelijk dat AOW'ers die met hun kinderen samenwonen een wat lager AOW-pensioen krijgen. Ze kunnen immers de kosten van levensonderhoud delen. Tegenstanders zien deze korting echter als een straf op het verlenen van mantelzorg van kinderen aan hun ouders.

De wetsvoorstellen die de Senaat dinsdag behandelde zijn de participatiewet, bedoeld om mensen met een arbeidshandicap aan de slag te krijgen, en een aanscherping van de bijstandsregels. Het gaat om belangrijke onderdelen van het regeerakkoord.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top