ACTUEEL

'Schors uitspraak verlamde Fransman'

Het Europees hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg vraagt om de beslissing van de Franse Raad van State in de zaak-Vincent Lambert voorlopig niet uit te voeren. Het hoogste Franse gerechtshof had dinsdag bepaald dat de verzorging van die 38-jarige man, die verlamd is aan alle vier zijn ledematen en sinds zes jaar kunstmatig in leven wordt gehouden, stopgezet mag worden. Maar het EHRM vraagt nu om de man in leven te houden zolang het mensenrechtenhof zich niet zelf over de zaak heeft gebogen.

De Raad van State in Frankrijk oordeelde dinsdag dat de beslissing van het ziekenhuis van Reims om een punt te zetten achter de behandeling van Vincent Lambert legaal is. Eerder hadden dokters, en ook zijn echtgenote, gepleit voor die stopzetting.

Ouders

De ouders van de man willen echter dat hij verder verzorgd wordt. En om hun gelijk te krijgen zijn ze naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gestapt, zo wordt vanuit Straatsburg meegedeeld. Daarom vraagt het EHRM nu om "de uitvoering van het arrest" van de Raad van State te schorsen "voor de duur van de procedure voor het Hof".

Het EHRM kan in uitzonderlijke gevallen dergelijke tijdelijke maatregelen aan landen opleggen wanneer er voor de eisende partijen een ,,reëel risico op ernstige en onherstelbare schade" bestaat. Later zal het EHRM zich dan uitspreken over de grond van de zaak. Het EHRM benadrukt wel dat deze zaak ,,met prioriteit" zal worden behandeld, aangezien de gewone procedure meerdere jaren in beslag neemt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top