ACTUEEL

Jeugd slikt steeds meer pillen

Kinderen en jongeren tot twintig jaar slikken steeds meer medicijnen in vergelijking met tien jaar geleden. Zo is het aantal recepten voor antipsychotica voor kinderen verdrievoudigd tot 131.000 in 2008. Dat blijkt uit een analyse die de Stichting Farmaceutische Kengetallen op verzoek van NRC Handelsblad heeft gemaakt.

Betere diagnostiek

Het aantal recepten voor laxeermiddelen, maagzuurremmers, luchtwegverwijders of hormoonhoudende zalfjes is ook gestegen. Laxeermiddelen werden vorig jaar 339.000 keer voorgeschreven, terwijl dat in 1999 nog 207.000 keer was. Recepten voor maagzuurremmers gingen vorig jaar 110.000 keer over de toonbank. Maagzuurremmers werden 110.000 keer verstrekt, terwijl dat tien jaar eerder nog 45.000 was. Oorzaak van de stijging is volgens de Koninklijke Nederlandse Vereniging ter bevordering van de Pharmacie (KNMP) de verbeterde diagnostiek en de toenemende behoefte van ouders om klachten te verzachten.

Kritiek van kinderartsen

Omdat er bijna geen onderzoek is gedaan naar de bijwerkingen of zelfs de effectiviteit van de medicijnen bij kinderen en jongeren zijn de kinderartsen Martin Offringa en Matthijs de Hoog van de Emma en Sophia Kinderziekenhuizen kritisch over deze ontwikkeling. Daarom hebben ze soms moeite met het voorschrijven van medicijnen aan kinderen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top