ACTUEEL

WHO trekt 75 miljoen uit voor bestrijden ebola

De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) trekt omgerekend circa 75 miljoen euro uit om de ebola-uitbraak in het westen van Afrika de kop in te drukken. Samen met Guinee, Liberia en Sierra Leone wil de WHO een plan van aanpak maken voor het bestrijden van de ziekte.

Het hoofd van de WHO, Margaret Chan, heeft vrijdag in Guinee een ontmoeting met de leiders van de getroffen landen, zo liet de organisatie donderdag weten. Volgens donderdag gepubliceerde cijfers van de VN-organisatie zijn in West-Afrika 1323 mensen met ebola besmet geraakt. Van hen zijn er 729 aan de ziekte overleden. In vergelijking met 3 dagen geleden is het aantal besmettingen met 122 en het aantal sterfgevallen met 57 toegenomen.

Reisadvies

Ook de Verenigde Staten hebben laten weten dat ze willen gaan helpen bij het bestrijden van de epidemie. Het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole CDC meldde donderdag dat het 50 experts naar het westen van Afrika stuurt. Het CDC heeft Amerikanen geadviseerd niet te reizen naar Guinee, Liberia en Sierra Leone als dat niet strikt noodzakelijk is.

Vliegen

Eerder donderdag had de WHO nog laten weten dat het niet nodig is reis- en handelsbeperkingen in te stellen van en naar landen in West-Afrika waar het ebola-virus is uitgebroken. In een advies aan de Internationale Luchttransport Associatie (IATA) liet de VN-organisatie weten dat als er onverhoopt een patiënt in een vliegtuig reist, er een kleine kans is dat andere inzittenden worden besmet. De IATA had de WHO geraadpleegd, nadat een man met een vlucht uit Liberia via Togo naar Nigeria was gevlogen. Hij overleed in Nigeria.

Afsluiten

Sierra Leone neemt extra maatregelen tegen de verspreiding van ebola. Veiligheidstroepen moeten plaatsen waar de ziekte om zich heen grijpt, afsluiten van de buitenwereld. De regering van het West-Afrikaanse land heeft daartoe een zogenoemde gezondheidsnoodtoestand uitgeroepen. “Verder moeten passagiers op vliegvelden hun handen wassen met een desinfecterend middel en wordt hun lichaamstemperatuur gecheckt'', liet president Ernest Bai Koroma van Sierra Leone in een verklaring weten. Buurland Liberia besloot woensdagavond tot vergelijkbare maatregelen.

Het ebola-virus verspreidt zich via contact met lichaamssappen van geïnfecteerde personen en veroorzaakt onder andere inwendige bloedingen. De epidemie brak uit in februari dit jaar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top