ACTUEEL

ADRZ wil af van oude fusievoorwaarde

Het Zeeuwse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) wil af van de verplichting om zijn faciliteiten ter beschikking te stellen aan andere partijen die medisch-specialistische zorg willen aanbieden in het ziekenhuis. Dat staat in een verzoek tot wijziging van de vergunning die het ziekenhuis op 17 juli bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft gedaan.

Directe aanleiding voor het ADRZ om het verzoek in te dienen is een vraag van een zelfstandige oogkliniek om de OK’s van het ziekenhuis te huren. Dick Bosscher, hoofd communicatie van het ziekenhuis stelt dat de voorwaarde te veelomvattend is: "Het ADRZ is van mening dat je daarmee een directe concurrent faciliteert en daar kan de remedie niet voor bedoeld zijn."

NMa

De verplichting om eventuele concurrenten te faciliteren is een gevolg van de fusie in 2009 van Ziekenhuis Walcheren en de Oosterscheldeziekenhuizen. Deze fusie tot het ADRZ mocht destijds van de voorganger van de ACM, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) alleen plaatsvinden als aan een aantal voorwaarden werd voldaan. Zo werden er, naast de facilitaire voorwaarde, een aantal kwaliteitsvoorwaarden gesteld en een prijsplafond voor medische diensten in het vrij onderhandelbare B-segment.

Navraag bij de ACM leert dat er geen andere ziekenhuisfusies zijn geweest waarbij deze voorwaarde is gesteld. De ACM laat daarnaast weten dat de voorwaarde indertijd door de fusiepartners zelf is voorgesteld als compensatie voor het verlies aan concurrentie in de regio.

Uitspraak

Het is nog niet bekend wanneer de ACM uitspraak doet over het verzoek. "Dit is een uniek geval, dus we moeten dit goed beoordelen voordat we een uitspraak kunnen doen," aldus een woordvoerder.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top