ACTUEEL

Bussemaker betreurt uitblijven tariefoproep VNG

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS ziet niets in een minimumtarief voor de thuiszorg. Ze wil wel opheldering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarom er geen oproep komt om reële tarieven te hanteren. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Landelijk minimumtarief

Vakbond ABVAKABO FNV is voor een landelijk minimumtarief. Bussemaker ziet hier niets in, stelt haar woordvoerster op Binnenlands Bestuur. “Het vaststellen van de tarieven is een lokale verantwoordelijkheid, wij willen juist lokaal maatwerk. Bovendien is een minimumtarief geen garantie voor betere zorg of beter betaald personeel.”

Toezegging VNG

 “Het ministerie vindt dat de aanbieders niet onder de kostprijs moeten offreren en dat gemeenten ook niet moeten ingaan op irreële, lage tarieven,” aldus de woordvoerster. De VNG heeft op zijn leden opgeroepen reële tarieven te hanteren bij de lopende aanbestedingen..

Financiële problemen

Veel thuiszorgbedrijven raken door de aanbestedingen in de problemen. Zij moeten zorg leveren onder de kostprijs.  Deze week ging Thuiszorgbureau Jacobs uit Apeldoorn nog failliet door de lage vergoedingen vanuit de AWBZ en Wmo.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

kloppenburg

31 augustus 2009

Graag wil ik erop wijzen dat de VNG al op 21 juli zijn leden heeft opgeroepen reële tarieven te hanteren bij de lopende aanbestedingen. Uw link naar de website van de VNG zou dan ook kunnen gaan naar dit bericht: http://www.vng.nl/eCache/DEF/89/275.html .Probleem voor een gemeente die bezig is met de aanbesteding van de hulp bij het huishouden is nu eenmaal dat onbekend is wat precies de kostprijs is van thuiszorgaanbieder X of Y. Wel kennen alle gemeenten de gemiddelde kostprijs. Zoals altijd bij een gemiddelde zijn er ook instellingen die onder het gemiddelde zitten.In dat proces doen gemeenten wat ze moeten doen (en wat iedere burger doet als hij op de markt loopt): zoeken naar een optimale deal, waarbij prijs en kwaliteit een rol spelen.Kortom: gemeenten hebben belang bij reële tarieven, zodat ze niet te maken krijgen met instellingen die niet meer kunnen leveren. Dat laatste is nl. voor iedereen een ramp. Helaas kunnen er allerlei redenen zijn waarom een instelling in de problemen komt (anders dan scherpe tarieven).

Top