ACTUEEL

OM verdenkt Achmea-topman van valsheid in geschrifte

OM verdenkt Achmea-topman van valsheid in geschrifte

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Jeroen van Breda Vriesman, lid van de raad van bestuur van Achmea, van valsheid in geschrifte. De verdenking gaat over “de fiscale behandeling van de beloning van een persoon die inmiddels niet meer bij de firma werkzaam is”. Van Breda Vriesman heeft zijn functie inmiddels tijdelijk neergelegd.

Achmea spreekt op haar website van "een mogelijk onjuiste fiscale behandeling van huurovereenkomsten van de Health Centers uit 2007". 
Het OM-onderzoek richt zich naast Van Breda Vriesman op Leon de Jong, die destijds verantwoordelijk was voor de Achmea Health Centers, en op de bedrijven Achmea Health Centers BV en Achmea BV.

Belastingdienst

Achmea meldde de onjuistheid naar eigen zeggen zelf bij de Belastingdienst. "Afgelopen juni hebben we negentie Health Centers verkocht aan Fitland, en twaalf gesloten. Tijdens de voorbereiding van die deal stuitten we op fiscale onduidelijkheden rond de huurovereenkomsten. Die wilden we toetsen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft vervolgens het Openbaar Ministerie ingeschakeld", aldus een woordvoerder van Achmea. De Belastingdienst laat weten geen uitspraken te doen over individuele gevallen. "Maar we hebben geen reden om aan deze verklaring te twijfelen", zegt een woordvoerder.

Non-actief

Het OM-onderzoek is op 19 augustus gestart. Jeroen van Breda Vriesman besloot daarop zijn functie tijdelijk neer te leggen: "Ik vind dat een bestuurder op elk moment boven elke twijfel verheven moet zijn. Gezien het feit dat ik in 2007 eindverantwoordelijk was voor de bewuste divisie, is dit nu de enig juiste keuze." Ook Leon de Jong, nu groepsdirecteur Centrale Dienstverlening, heeft zijn functie tijdelijk neergelegd.

Complexe fraudezaken

Volgens een woordvoerder van het functioneel parket van het OM zal het eerder maanden dan weken duren voordat het onderzoek is afgerond. “We behandelen hier complexe fraude en milieuzaken. De ervaring leert dat die tijd kosten.”

Achmea begon in 2000 met fitnesscentra in eigen beheer. Vanwege aanhoudende verliezen stopte de verzekeraar in juni van dit jaar met de health centers.   

1 Reacties

om een reactie achter te laten

a Jonkers

4 september 2014

Gecompliseerd, Ja anders was het zeker te snel opgevallen. Dus kunt er van uit gaan dat het opzet is geweest anders was het niet zo gecompliseerd gemaakt.
Nit op wachtgeld geen salaris en oprrrrrr

Top