ACTUEEL

Commissie Lemstra uit zware kritiek op ziekenhuis

Het Medisch Spectrum Twente (MST) uit Enschede heeft tussen 1992 en 2005 het gebrekkige functioneren van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur  onvoldoende aangepakt. Daardoor kwam de kwaliteit van de patiëntenzorg in het geding. Dit stelt de commissie-Lemstra die de wanpraktijken onderzocht . De neuroloog stelde jarenlang tientallen onjuiste diagnoses, schreef verkeerde geneesmiddelen voor en stal voor zichzelf medicijnen uit het ziekenhuis.

Bestuur en inspectie faalden

De commissie-Lemstra kraakt harde noten over het optreden van de vorige raad van bestuur van het ziekenhuis en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ruim een half jaar deed de commissie onderzoek. Ze presenteerde dinsdag haar bevindingen in het rapport 'En waar was de patiënt...?'.

Verwijt aan inspectie

Uit haar onderzoek blijkt dat het ziekenhuis het slechte functioneren van de specialist bewust onder de pet heeft gehouden. Volgens de commissie wilde het ziekenhuis reputatieschade voor zichzelf en de arts voorkomen. Ze verwijt de IGZ dat ze geen actief onderzoek heeft ingesteld, ook al kreeg de inspectie in 2000 al een klacht binnen.

Omstreden praktijken

Het rapport stelt vast dat de vorige directie pas in actie kwam, toen in 2003 duidelijk werd dat de man medicijnen stal voor zijn verslaving. Al in 1998 stelt een collega de omstreden praktijken van de neuroloog aan de kaak. “Het ziekenhuisbestuur nam geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de zorg. Ze stelde geen onderzoek in naar al aangerichte schade aan patiënten en trad patiënten afwerend tegemoet”, concludeert de commissie.

Geheimhouding

Ze bevestigt dat eind 2001 het ziekenhuis op straffe van een bedrag van 15.000 gulden een patiënte dwong de fouten in haar behandeling en klachten aan het adres van de neuroloog geheim te houden. Het ziekenhuis kwam met haar overeen dat zij een schadevergoeding van 15 mille kreeg. “Dit handelen van het ziekenhuis is uiterst laakbaar en heeft de vrouw nodeloos onder druk gezet. Een dergelijk boetebeding is in strijd met fatsoen en de zorgplicht voor patiënten”, aldus het rapport. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top