ACTUEEL

Taxibedrijven failliet vanwege bezuinigingen zorg

Er gaan steeds meer taxibedrijven failliet door de bezuinigingen in het zorgvervoer. Tot en met augustus van dit jaar gingen 44 taxibedrijven over de kop, een derde meer dan een jaar eerder. Dat meldt Brabants Dagblad. Het zorgvervoer is goed 650.000 ritten, twee derde van het totale aantal taxiritten per week.

Dat aantal neemt af. Gemeenten worden strenger, waardoor minder gebruik gemaakt kan worden van het zorgvervoer. "En dan heeft zorgverzekeraar CZ aangekondigd dat vanaf 1 januari 2015 de ritvergoeding met 30 procent wordt gekort", zegt Hubert Andela, secretaris taxi van Koninklijke Nederlandse Vervoer in de krant.

Thuiszorg

Volgens Andela is de taxibranche te vergelijken met de thuiszorg: "Alle bezuinigingen bij de gemeenten op het vervoer van kwetsbare leerlingen, gehandicapten en ouderen raken ons direct. Bij de thuiszorg vallen duizenden ontslagen, in de taxibranche ook. We hadden vorig jaar nog 40.000 chauffeurs. Dat zal volgend jaar zeker met 20 procent gedaald zijn. Tien jaar geleden was driekwart nog in vaste loondienst bij een taxibedrijf; nu werkt driekwart op oproepbasis of op een contract."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top