ACTUEEL

Britse ebola-patiënt wil terug naar Afrika

William Pooley, de 29-jarige Brit die van ebola genas, is vastbesloten terug te gaan naar Sierra Leone waar hij als hulpverlener het levensgevaarlijke virus opliep. Hij zegt dat in een gesprek met de Engelse krant The Guardian.

"Terwijl ik gelukkig ben dat ik ben genezen, denk ik vaak aan wat daar nu allemaal gebeurt", zegt de verpleger over het land in het westen van Afrika. "Het is relatief veilig voor mij om terug te keren en het is het minste wat ik kan doen gezien de ongelofelijke zorg die ik heb gekregen."

Nadat de ziekte bij de hulpverlener werd vastgesteld, werd hij gerepatrieerd naar Groot-Brittannië. Pooley werd behandeld met het experimentele middel ZMapp en genas.

Wereldleiders

Pooley roept de Britse premier David Cameron, van wie hij beterschapswensen kreeg, en de Amerikaanse president Barack Obama op meer te doen om de internationale gemeenschap te mobiliseren in de strijd tegen de epidemie. "Het is een globaal probleem en het heeft leiderschap op wereldniveau nodig."

Minder zorg

Volgens de verpleger heeft Sierra Leone veel internationale hulpverleners nodig om de epidemie te bedwingen. "Hoe meer hulp ze krijgen, hoe kleiner de kans dat ze ziek worden. Als ze ziek worden eindigen ze in een of andere zaal in Kenema met minder zorg dan ik had." Kenema is een plaats in het zuidoosten van het Afrikaanse land. Sierra Leone is met Liberia en Guinee het zwaarst getroffen door de ebola-uitbraak. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top