ACTUEEL

Diabeter wint Achmea Quality Award

Het landelijke centrum voor de behandeling van diabetes bij kinderen en jongeren Diabeter heeft de Achmea Quality Award 2014 gewonnen. Diabeter gebruikt de geldprijs van 10 duizend euro om de winnende inzending door te ontwikkelen.

Diabeter kreeg de prijs voor de ontwikkeling van een e-health-toepassing die het mogelijk maakt om kinderen en jongeren met type 1 diabetes optimaal te begeleiden en te behandelen in de eigen omgeving. Via Ther@piemail worden behandelgegevens van de patiënt uit insulinepomp, -pen en glucosemeters snel en veilig naar Diabeter bestuurd.

Na verwerking volgt in enkele minuten een persoonlijk behandeladvies voor dosis, dosisaanpassingen en andere behandelinformatie, zoals labuitslagen, spiegeling ten opzichte van anderen en afspraken. Hiermee is op elk moment persoonlijk advies mogelijk. Met het oog op een groter bereik en gebruikersgemak verwerkt Diabeter deze service momenteel ook in een app.

Door het moeilijk beheersbare karakter leidt type 1 diabetes vaak tot ernstige complicaties, met verslechterde kwaliteit van leven en hoge zorgkosten als gevolg. Diabeter verwacht dat hun e-health-applicatie er toe kan bijdragen dat een aanzienlijk percentage  diabetici een normale levensverwachting zonder complicaties terug krijgt.

Zorguitkomsten

De jury, onder voorzitterschap van Norbert Hoogers, divisievoorzitter van Achmea Zorg, oordeelde unaniem positief over Ther@piemail. “Met deze e-health toepassing is het Diabeter gelukt om de zorguitkomsten (HbA1c) voor de patiënt structureel te verbeteren”, aldus de jury. Ook was de jury te spreken over de potentiëletoepassing van Diabeter e-health-instrument bij andere ziektes. Met ruim 150 van de 250 uitgebrachte stemmen was Diabeter de uitgesproken publieksfavoriet tijdens de Achmea Kwaliteitscongres op 23 september in Nieuwegein.  

In totaal dongen zo’n 85 innovaties mee naar de Achmea Quality Award. Naast Diabeter behoorden ook het project Ambulante Zorg Neuromodulatie van Care4homecare en het COPD project van MCC Flevoland tot de uiteindelijke genomineerden.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top