Tech

UMC Groningen investeert fors in hightech

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) investeert 135 miljoen euro in nieuwe technieken die patiënten met ernstige aandoeningen ten goede moeten komen. Het ziekenhuis heeft daartoe een deal gesloten met technologiebedrijf Siemens, zo maakten beide partijen vrijdag bekend.

Het UMC koopt onder meer een zogeheten ultra low dose CT-scan, een scanner die patiënten aan een veel lagere stralingsdosis blootstelt dan de huidige apparaten. "Kwetsbare patiënten, waarvan we er veel hebben, kunnen in deze scanner terecht", licht een woordvoerder van het ziekenhuis toe.

Dergelijke scanners leveren een enorme hoeveelheid gegevens op. Die worden vergeleken met andere informatie, zoals laboratoriumgegevens en resultaten uit langlopende bevolkingsonderzoeken. Artsen kunnen de combinatie van al die gegevens gebruiken voor hun behandelplannen.

Uniek

Het Groningse ziekenhuis en Siemens gaan jarenlang samenwerken. Volgens beide partijen is zo'n samenwerking tussen een bedrijf en een academisch ziekenhuis uniek in Nederland. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top