ACTUEEL

Transplantatiepatiënten beklimmen Kilimanjaro

Een groep van twaalf deelnemers, die allemaal in het UMCG een orgaantransplantatie hebben gehad, gaat de Kilimanjaro op klimmen. De beklimming van de top, op 5895 meter hoogte, staat op 14 oktober gepland.

De klimmers willen laten zien dat er na transplantatie heel veel mogelijk is. Zij houden hun actie tijdens de Donorweek, om aandacht te vragen voor registratie als orgaandonor. Expeditieleider is bergklimmer René de Bos, de eerste Nederlander die op de top van de Mount Everest stond.

Medisch team

Twee leden van het team hebben een nieuwe long gekregen, twee een nieuw hart, vier een nieuwe lever, twee nieuwe nieren, één een dunne darm en één heeft een stamceltransplantatie ondergaan. De deelnemers worden begeleid door een medisch team van het UMCG Transplantatiecentrum.

Onderzoek

De beklimming van de berg in Tanzania heeft ook een onderzoeksdoel. In het begeleidend team zitten ook een bewegingswetenschapper en fysiotherapeut. Iedere dag vinden metingen plaats naar de fitheid en gezondheid van de deelnemers en hun reactie op hoogte.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top