ACTUEEL

Schippers bedingt beter inzicht in zorgpremie

Zorgverzekeraars moeten voortaan duidelijk maken hoe de zorgpremie is opgebouwd. Verzekerden zien dan in een oogopslag welke elementen een rol spelen bij de vaststelling van de nominale premie.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft daarover afspraken gemaakt met zorgverzekeraars, zo heeft ze op 31 oktober aan de Tweede Kamer gemeld. Op grond hiervan moeten zorgverzekeraars de klant duidelijk maken in hoeverre verwachte beleggingsopbrengsten zijn ingezet om de premie te verlagen en hoeveel van de al behaalde resultaten erin zijn meegeteld.

Uitgangspunt is de landelijk gemiddelde premie die nodig is om de verwachte zorgkosten te betalen. Die zogeheten rekenpremie voor de basisverzekering maakt Volksgezondheid altijd op Prinsjesdag bekend.

Het model dat verzekeraars gaan gebruiken om inzicht in de opbouw van de premie te geven, is volgens Schippers geen vervanging van de verantwoording die ze moeten afleggen aan toezichthouders. De minister wil op vergelijkbare manier afspraken maken over de jaarverslagen van verzekeraars. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top