Tech

Nieuwe methode pijnbestrijding bij diabetes

Voor diabetespatiënten met heftige, brandende pijn in handen en voeten is er een nieuwe methode voor pijnbestrijding. Geen medicijnen, maar een elektrode die het ruggenmerg stimuleert. Onderzoek van Maastrichtse wetenschappers heeft aangetoond dat ruggenmergstimulatie de pijn beter verlicht dan medicijnen. Dat liet het Maastricht UMC woensdag weten.

De onderzoekers gaan in gesprek met zorgverzekeraars over het gebruik van deze vorm van pijnbestrijding bij diabetespatiënten. De methode wordt al gebruikt bij mensen met bijvoorbeeld herniaklachten.

Beter slapen

Een elektrode tegen het ruggenmerk geeft een elektrisch stroompje af. Dat kan pijnprikkels onderdrukken. Met een afstandsbediening bepaalt de patiënt zelf hoe sterk het stroompje is. Bij bijna twee derde van de patiënten bleek de behandeling over de periode van een half jaar uiteindelijk succesvol te zijn. Patiënten konden bijvoorbeeld weer beter slapen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes Care.

Hoeveel mensen er baat bij kunnen hebben, is lastig in te schatten. Er zijn geen cijfers van het aantal diabetespatiënten met zogeheten polyneuropahtie, zegt onderzoekster Rachel Slangen. "Waarschijnlijk is de groep veel groter dan we denken." In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen suikerziekte. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top