ACTUEEL

Mogelijk tweede missie voor ebola-schip

Het Nederlandse marineschip dat dezer dagen hulpgoederen aflevert in drie West-Afrikaanse landen die door ebola zijn getroffen, wordt daarvoor binnenkort mogelijk voor een tweede keer ingezet. Volgens minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) is dat een serieuze optie als de Karel Doorman goed wordt gevuld.

Ploumen zei woensdagavond dat momenteel zowel het aanbod als de behoefte aan hulpgoederen wordt geïnventariseerd. "De Karel Doorman heeft een grote capaciteit. Die willen we maximaal benutten. Wij staan welwillend tegenover een tweede transport als er inderdaad voldoende aanbod van hulpgoederen is", aldus de minister.

Grootste schip

Het grootste schip van de Nederlandse marine kwam dinsdagavond aan in Sierra Leone. Woensdag is de lading voor dat land gelost in de haven van Freetown. Het transportschip zette 's avonds koers naar Guinee en zal daarna ook nog hulpgoederen afleveren in Liberia. Als die klus is geklaard, is het schip beschikbaar om opnieuw spullen te vervoeren die in de drie getroffen landen nodig zijn om de slachtoffers van ebola te helpen.

De Karel Doorman kan daarvoor in de buurt van de West-Afrikaanse kust blijven om ergens nieuwe lading op te pikken. Maar het schip kan ook terugkomen naar Europa om weer beladen te worden. Een besluit over een mogelijk nieuwe inzet wordt binnenkort verwacht. De bijna 205 meter lange Karel Doorman vertrok 6 november vanuit Den Helder met aan boord tientallen vrachtwagens, auto's en ambulances, miljoenen handschoenen en onder meer mobiele laboratoria, beschermende kleding voor artsen en veldhospitalen. De hulpgoederen zijn behalve uit Nederland ook afkomstig uit acht andere Europese landen.

TV-uitzending

In eigen land krijgt de nationale hulpactie 'Stop de ebola-ramp!' een andere vorm. Aanvankelijk meldden zich veel BN'ers aan voor het belpanel, maar geen enkele ster durft het aan om naar Sierra Leone te vliegen, met als gevolg dat er (voorlopig) te weinig beelden zijn om de uitzending te vullen. Onzeker is of er op vrijdag 28 november, de laatste dag van de Nationale Actieweek, een gezamenlijk programma komt rond de belactie en de eindstand. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top