ACTUEEL

Obama maant Congres tot actie in de zorg

De Amerikaanse president Barack Obama vindt het tijd op te houden met politiek gekibbel en wil tot consensus over een nieuw zorgstelsel komen. “Ik ben niet de eerste president die zich met deze zaak bezighoudt, maar ik ben vastbesloten om de laatste te zijn,” aldus Obama in zijn toespraak donderdag in het Congres.

Hervormingsproject

De aanpak van de gezondheidszorg geldt als het belangrijkste binnenlandse hervormingsproject van Obama. Hij wil dit jaar tot een akkoord komen over betaalbare zorg voor alle Amerikanen, inclusief de 47 miljoen onverzekerde Amerikanen. De mensen die al verzekerd zijn, zullen geen nadeel ondervinden van het nieuwe plan, beloofde Obama.

Ziektekostenverzekeraar instellen

Naast particuliere zorg wil Obama ook een ziektekostenverzekeraar in het leven roepen die gerund wordt door de overheid. De Republikeinen zijn hierop tegen. Zij spreken van staatssocialisme. Obama: “Toch kunnen verzekeringsmaatschappijen, het bedrijfsleven en de regering niet alleen opdraaien voor de extra lasten. Iedere Amerikaan moet een bijdrage leveren.” Een door de overheid gerunde ziektekostenverzekeraar is slechts één van de middelen. “We moeten open blijven staan voor andere ideeën om ons doel te bereiken,” zei de president. Het nieuwe zorgstelsel moet voor meer zekerheid en stabiliteit zorgen voor degenen die al verzekerd zijn en een verzekering bieden voor degenen die niet verzekerd zijn. Ook moet het nieuwe stelsel de stijgende ziektekosten afzwakken.

Huidige situatie is geen oplossing

Obama waarschuwt degenen in het Congres die tegen de hervormingen zijn. “Nog meer Amerikanen zullen hun dekking verliezen als ze ziek zijn en het juist het hardst nodig hebben en daardoor zullen steeds meer mensen sterven. Ik accepteer de huidige situatie niet als oplossing.” Beluister de reportage van Radio 1. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top