ACTUEEL

Schippers werkt aan beroepsverbod foute arts

Artsen en therapeuten die ernstig in de fout zijn gegaan moeten helemaal geen patiƫnten meer kunnen behandelen. Nu kan blunderend medisch personeel nog in opdracht en onder toezicht van een officieel geregistreerde collega aan de slag, maar minister Schippers wil bijvoorbeeld bij gewelds- of zedenmisdrijven een beroepsverbod kunnen opleggen.

De minister kondigt woensdag aan dat zij werkt aan een beroepsverbod via het tuchtrecht. Zij wil dat het tuchtrecht ook gaat gelden voor medisch personeel dat in het privéleven is betrapt op ernstige misstappen die volgens de minister "niet passen bij een beroepsbeoefenaar in de zorg".

BIG-register

De tuchtrechter kan nu een streep halen door de registratie van een zorgverlener. Die kan daardoor niet meer op eigen titel medicijnen voorschrijven, opereren of injecties toedienen. Geregistreerde zorgverleners moeten elke vijf jaar hun inschrijving in het beroepsregister verlengen. In dat zogeheten BIG-register is bijvoorbeeld te zien of tegen een arts een uitspraak is gedaan. Als het aan Schippers ligt, moet bij een herinschrijving worden aangetoond dat iemand voldoende werkervaring heeft en dat ook tijd is gestoken in her- en bijscholing. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top