ACTUEEL

Groeiend optimisme over uitweg zorgcrisis

Er lijkt een oplossing in de maak over het zorgconflict tussen de regeringspartijen VVD en PvdA. Volgens VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is er ,,zeker voortgang''. Schippers is ,,hoopvol'' dat de partijen eruit komen. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra liet zich in soortgelijke woorden uit.

Schippers en Zijlstra deden hun uitspraken na een bezoek aan het Torentje van premier Mark Rutte donderdag. Daar zaten aan het begin van de middag behalve Rutte zelf nog PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom.

Het conflict in de coalitie ontstond toen dinsdag een belangrijke zorgwet van Schippers in de Eerste Kamer werd weggestemd. Dat gebeurde door toedoen van drie PvdA-senatoren. PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher zou donderdag overleg hebben met één van hen, Adri Duivesteijn. Of dat gesprek ook heeft plaatsgevonden en hoe het is afgelopen, is niet bekend.

Volgens ingewijden zouden de twee andere dissidente PvdA-senatoren, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst, hun opstelling laten afhangen van Duivesteijn. ,,Als Adri akkoord gaat, komt het goed'', aldus een ingewijde.

EU-top

Mochten de partijen er niet uitkomen, dan dreigt een kabinetscrisis. Premier Mark Rutte is beschikbaar voor een debat in de Tweede Kamer over de zorgcrisis, mocht de Kamer daar behoefte aan hebben. In dat geval gaat hij donderdag niet naar de EU-top in Brussel.

De oppositie in de Kamer wil een debat over de situatie die is ontstaan na het wegstemmen van een zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid), dinsdag in de Senaat. De regeringspartijen VVD en PvdA blokkeren dat debat vooralsnog, omdat er volgens hen nog niets te melden valt over de zorgcrisis. De bevriende oppositiepartijen suggereerden om het debat alvast ,,in potlood'' in de agenda te zetten voor later op de dag. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top