Finance

Eerste Kamer neemt verscherpte WNT aan

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de vernieuwde wet op de topinkomens in de (semi)publieke sector. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) kan de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent.

VVD, CDA, D66 en OSF stemden tegen. De bovengrens van 130 procent bestaat nog maar kort. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt de VVD in de Senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk. Ook worden topmensen over één kam geschoren, vinden de liberalen in de Senaat.

Regeerakkoord

PvdA-senator Ruud Koole wees erop dat coalitiepartner VVD een afspraak uit het regeerakkoord niet nakomt, maar gunt ,,elke fractie zijn eigen afweging.''

De nieuwe wet gaat dus al over tien dagen in. De Senaat kwam in het reces bijeen om het voorstel nog bijtijds af te handelen. Met ingang van 2015 is het maximum salaris (inclusief vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering) 144.108 euro per jaar, maar komt het met onkostenvergoeding en pensioenbijdrage neer op 178.000 euro.

Voor functionarissen die nu nog meer verdienen, geldt een overgangsregeling. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

22 december 2014

"PvdA-senator Ruud Koole wees erop dat coalitiepartner VVD een afspraak uit het regeerakkoord niet nakomt, maar gunt 'elke fractie zijn eigen afweging'."

Gokje: de PvdA-EK-fractie is niet gecharmeerd van het dat het CDA de art-13-wijziging wil steunen als verzekerden tussentijds de gelegenheid krijgen om te switchen van natura- naar restitutiepolis (zie http://www.skipr.nl/actueel/id20878-cda-biedt-zorgwet-tweede-kans.html).

En sorteert daar op voor -- lees: gaat mogelijk de art 13-wijziging in de CDA-vorm afwijzen.

r. m. dalmijn

23 december 2014

Triest. Een willekeurig middelgroot verpleeghuis tot voor kort voor de Bestuurder in schaal B - €98.312. Nu na gisterenavond minus 20% wordt dat circa €80.000 voor de bestuurder. Voor de manager 65k voor het afdelingshoofd 53k en voor de teamleider maximaal met alles erop en eraan 45k . Alles bruto. Dat vind ik een karig niet uitdagend loongebouw. Hype wetgeving jammer voor het middenkader.

Top