ACTUEEL

Bestuurders toetsen beslissingen bij vertrouwelingen

Topmanagers hebben vaak een klein groepje van ongeveer drie vertrouwelingen buiten de eigen organisatie, waar zij op basis van veiligheid en vertrouwen advies vragen. Zo’n 80 procent van de topmanagers raadpleegt ze bij een besluit. Dat blijkt uit het Nederlands Topmanagers Onderzoek (NTO) van de Universiteit van Amsterdam.

Topmanagers gebruiken hun netwerken vooral als toetssteen voor de eigen inzichten. Het nemen van een ingewikkeld besluit is niet alleen een denkproces, maar ook een sociaal proces. Naast het groepje vertrouwelingen, de trusted advisors, zijn er contacten en relaties met aandeelhouders en klanten.

Ruim 45 procent van de ondervraagden van de grootste 10 procent bedrijven gaf aan ook vrienden en familie om advies te vragen. 80 procent van de topmanagers raadpleegt kun klanten.

Eenzaam

Ook gebruiken topmanagers het bredere netwerk van contacten, zoals leidinggevenden bij andere bedrijven. Onderzoeker Eelke Heemskerk in Goed bestuur en toezicht: “Dit zijn peers. Deze mensen weten hoe het is om vergelijkbare beslissingen te nemen, kennen de eenzame positie aan de top en kunnen met raad bijstaan.”

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top