ACTUEEL

Kankermedicijnen dreigen onbetaalbaar te worden

Twee nieuwe medicijnen voor immunotherapie bij melanoom en longkanker dreigen onbetaalbaar te worden. En het aantal patiënten dat ervoor in aanmerking komt is groot.

Dit schrijft de Volksrant op 30 december. Mogelijk zijn er straks ziekenhuizen die de middelen niet voor iedereen kunnen betalen, zegt hoogleraar John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek (AvL). De nieuwe medicijnen worden vergoed uit een speciale pot maar hoeveel geld beschikbaar is, hangt af van de afspraken die ziekenhuizen met verzekeraars maken.

Permanent

Naar verwachting zal de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA de twee medicijnen volgend jaar goedkeuren. Daarna zullen alleen al drieduizend patiënten met longkanker jaarlijks kunnen worden behandeld. Maar het medicijn kost naar verwachting een ton per patiënt per jaar. Dit terwijl een permanente behandeling nodig is.

Gespecialiseerde centra

De werking van de middelen is gebaseerd op het versterken van het afweersysteem dat de tumoren aanvalt. Naast melanoom en longkanker is het heel goed toepasbaar bij andere vormen van kanker, zoals bijvoorbeeld uitgezaaide blaaskanker. De middelen hebben hele andere bijwerkingen dan een chemokuur. Daarom bepleit Haanen om immunotherapie alleen toe te passen in gespecialiseerde centra.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

K.D. Debocht

2 januari 2015

Kankermedicijnen onbetaalbaar, te duur???
Men bedoelt vast en zeker iets anders.
De zorgverzekeraars worden te duur, met hun waterhoofden dik van bureaucratie en topsalarissen.
De onbetaalbare medici, waren het begin, van de peperdure zorg,
heeft men nooit durven of kunnen aanpakken.
Inefficiënte controlerende overheidsinstanties te traag te lomp, niet adequaat reagerend op problemen.
De farmaceutische industrie, die alleen uit is op grof winstbejag.
Zo maar een aantal voorbeelden waarom de zorg te duur is geworden.
Al deze partijen dienen te werken voor en aan de volksgezondheid en zouden de centjes wat op de tweede plaats moeten zetten.
kunnen de patiënten ook de medicijnen krijgen waar ze recht op hebben.

Top