Tech

Verzekeraars publiceren lijst ICT-platforms

Zorgverzekeraars Achmea, CZ, VGZ, Menzis en De Friesland hebben een lijst gepubliceerd met e-healthplatforms die zij samen met patiënten- en zorgverlenersorganisaties beoordeeld hebben en die voor vergoeding in aanmerking komen. De lijst is onderdeel van de Zelfzorg Ondersteund Implementatiekoffer die zorggroepen kunnen gebruiken als ze zelfmanagement in hun praktijk willen invoeren of uitbreiden.

De koffer bevat behalve de lijst, ervaringen van ruim veertig zorggroepen met ondersteunde zelfzorg, tips en tricks vanuit ontwikkelpilots en resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast biedt de koffer informatie over het contracteren van zelfzorginterventies.  

Grootscheepse implementatie

De koffer is een initiatief van de coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!) waarin patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars de krachten bundelen voor grootscheepse implementatie van zelfmanagement in de zorg. Met als doel: binnen vijf jaar is er bij tenminste vijf chronische aandoeningen bij een kwart van de patienten sprake van succesvolle zelfzorg.

Versnipperd

Er is volgens ZO! wel van alles gaande op het gebied van zelfmanagement, maar de kennis was tot nu toe versnipperd en de drie belangrijkste partijen (patiënt, zorgverlener en zorgverzekeraar) werkten niet altijd goed samen. Het afgelopen jaar heeft ZO! relevante informatie over zelfmanagement verzameld en bruikbaar gemaakt. Directeur Pieter Jeekel: "Met de resultaten is het nu op grote schaal mogelijk om ondersteunde zelfzorg een vanzelfsprekend onderdeel te maken van de samenwerkingsrelatie tussen de chronische patiënt en de behandelaar."  

In november 2013 gaf minister Schippers het startsein voor Zelfzorg Ondersteund. In ZO! werken zorgverzekeraars (Achmea, CZ, coöperatie VGZ, Menzis en De Friesland), patiëntenorganisaties (NPCF en Diabetesvereniging Nederland) en zorgaanbieders (NDF, InEen, NHG en LHV ) samen.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top