ACTUEEL

Minder oogletsel door vuurwerk

In Nederland zijn rond de jaarwisseling acht mensen blind geworden aan één oog door vuurwerk. Eén man raakte blind aan beide ogen. Het totale aantal oogslachtoffers ligt 17 procent lager dan een jaar eerder. Toen ging het om twintig blinde ogen. Dat meldt het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

Die daling heeft deels te maken met de kortere afsteektijd van vuurwerk. Dit keer was het op oudjaarsdag pas vanaf 18.00 uur toegestaan om vuurwerk af te steken.

Gewonden

261 ogen raakten rond de jaarwisseling gewond, tegenover 311 vorig jaar. In 93 gevallen gaat het om blijvend letsel. Dat zijn er vijf minder dan een jaar eerder. 50 procent van alle slachtoffers is 21 jaar of jonger. 54 procent van de slachtoffers raakte gewond door vuurwerk dat door iemand anders werd afgestoken.

Het NOG houdt de cijfers sinds zeven jaar bij. De meeste blinde ogen waren tijdens de jaarwisseling 2009/2010 en 2012/2013, in beide gevallen 25. Ondanks de daling is het NOG niet tevreden. Tjeerd de Faber, oogarts en vuurwerkwoordvoerder bij het NOG, pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk. "Het gedogen van het afsteken van vuurwerk door leken impliceert dat we als samenleving accepteren dat er een onacceptabel aantal ernstige letsels ontstaat. Dan moeten we de slachtoffers als samenleving zeker schadeloos gaan stellen", zegt hij. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top