ACTUEEL

Griepgolf doet longontsteking pieken

Het aantal longontstekingen, met name onder ouderen, is deze winter opvallend hoog. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut NIVEL.

In de tweede week van 2015 telde NIVEL op iedere 100 duizend inwoners 86 mensen met een longontsteking. Normaal ligt de piek – die elke winter optreedt – op zo’n 70 mensen per 100 duizend.

Sinds zes weken heerst er in Nederland een griepepidemie. De laatste weken melden zich naast de gebruikelijke groep jonge kinderen van onder de 5 jaar ook opvallend veel 65-plussers met griepverschijnselen bij de huisarts. Longontsteking is een bekende complicatie bij griep.

Inkrimpen

Het relatief grote aantal complicaties bezorgt de ziekenhuizen extra werk. “Vanuit ziekenhuizen krijgen we berichten dat relatief veel patiënten geïsoleerd moeten worden behandeld, vanwege besmettingsgevaar”, stelt epidemioloog Gé Donker van het NIVEL in dagbald De Gooi- en Eemlander. “Op sommige plaatsen, zoals in Goes, is het operatieprogramma ingekrompen, omdat te veel bedden in beslag worden genomen door mensen met een longaandoening.''

Koppenschaar sluit niet uit dat de griepgolf verergert. “Meestal piekt de griep eind januari, enkele weken na de kerstvakantie, als de winter doorzet en de kinderen elkaar op school aansteken.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top