ACTUEEL

NPCF vecht fusie Brabantse ziekenhuizen aan

Patiƫnten-federatie NPCF heeft de juridische handschoen opgenomen tegen de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De NPCF vecht woensdag 21 januari de goedkeuring aan die de ACM heeft gegeven aan de recente fusie van twee Brabantse ziekenhuizen.

Het St. Franciscus in Roosendaal en Lievensberg in Bergen op Zoom zijn op 31 december opgegaan in het nieuwe Bravis ziekenhuis. Volgens de NPCF heeft de ACM die fusie goedgekeurd zonder voldoende te toetsen wat de gevolgen zijn voor de patiënten. De ACM heeft haar oor te zeer te luisteren gelegd bij de twee dominante zorgverzekeraars in de regio, vindt de NPCF.

Vernietigen

Het goedkeuringsbesluit is daarmee volgens de NPCF in strijd met artikel 41(2) van de Mededingingswet. Om die reden vraagt de patiënten-federatie de rechtbank om het besluit te vernietigen en de fusie ongedaan te maken.

De NPCF maakt zich zorgen over de aanhoudende fusiegolf van Nederlandse ziekenhuizen. Van de 162 ziekenhuisorganisaties die er in 1985 waren, zijn er eind 2015 nog 89 over. Volgens de patiënten-federatie zijn fusies niet altijd in het belang van de patiënt. Omdat er minder concurrentie is tussen ziekenhuizen hebben patiënten minder te kiezen, zonder dat vast staat dat de patiënt kan rekenen op betere zorg of beter betaalbare zorg.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top