Finance

Philips ziet winst stevig dalen

Philips meldde dinsdag een nettowinst van 134 miljoen euro over het vierde kwartaal van 2014, tegen 412 miljoen euro een jaar eerder. De omzet nam, gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten en veranderingen in het aanbod, met 2 procent af tot 6,54 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) was met 262 miljoen euro ook twee derde lager dan in de laatste drie maanden van 2013.

Philips heeft vorig kwartaal zijn winst met ruim twee derde zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. Het elektronicaconcern kampte met tegenvallende verkopen, vooral op het gebied van medische apparatuur en in opkomende markten als China en Rusland.

Verbetering

Het laatste kwartaal weerspiegelde volgens topman Frans van Houten de moeilijkheden van heel 2014. Philips voorziet hogere verkopen en betere winstmarges in 2015, maar blijft voorzichtig over het herstel van de economie. Daarbij verwacht het concern aanhoudende onzekerheid in diverse markten en incidentele kosten voor de reorganisatie.

Het tegenvallende jaar heeft Philips op achterstand gezet ten opzichte van de doelen die voor 2016 zijn gesteld, aldus Van Houten. De omzetgroei, het bedrijfsresultaat en het rendement op investeringen zijn nu volgens hem 1 procentpunt lager dan de bedoeling was. Dit doet echter niets af aan de groeimogelijkheden op langere termijn, stelde de topman.

Philips werkt aan de verzelfstandiging van zijn lichtdivisie, waarna het bedrijf zich volledig wil richten op gezondheidstechnologie. De verkoop van de lichtonderdelen Lumileds en Automotive wordt naar verwachting in de eerste helft van dit jaar afgerond.

Divisie Healthcare

De verkopen van de divisie Healthcare namen vorig kwartaal met 3 procent af terwijl ook de winstmarge afkalfde. Philips waarschuwde eerder deze maand al dat de langslepende problemen in de fabriek in Cleveland een flinke rem zetten op de resultaten. De fabriek is weer in gebruik genomen, maar de problemen zullen ook dit jaar nog gevolgen hebben.

Alleen op het vlak van consumentenelektronica trokken de verkopen vorig kwartaal aan. De vergelijkbare omzet van de lichtdivisie nam met 3 procent af.

In heel 2014 zakte de vergelijkbare omzet van Philips met 1 procent, naar 21,4 miljard euro. De nettowinst nam met 66 procent af tot 411 miljoen euro. Ondanks de winstdaling handhaaft Philips zijn dividend op 80 cent per aandeel. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top