ACTUEEL

CBP monitort risico's ICT zorgaanbieders

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat het komende jaar in de gaten houden of zorginstellingen bij de toepassing van nieuwe ICT de privacyrisico’s goed inschatten en ondervangen. Want volgens het CBP gebeurt dat nu nog te weinig. Dat staat in de toezichtagenda 2015.

Ook gaat het CBP zich richten op grote technologiebedrijven die apparatuur produceren en promoten waarmee mensen zelf hun gezondheid en levensstijl kunnen monitoren. Allerlei gezondheidsgegevens die op die apparatuur zijn opgeslagen, bevinden zich volgens het CBP bij de aanbieders van deze functionaliteiten.

Beroepsgeheim

Bovendien kunnen ze door derden opgevangen worden, doordat gebruik wordt gemaakt van zogeheten sensor data. “De traditionele bescherming die mensen hebben door het medisch beroepsgeheim, is daarbij niet meer aanwezig”, aldus het CBP.

Gemeenten

Verder gaat het CPB dit jaar als toezichthouder de verwerking en beveiliging van persoonsgegevens door lokale overheden controleren. Het CBP liet zich de afgelopen jaren als wetgevingsadviseur al kritisch uit over de Jeugdwet, de Participatiewet en de Wet maatschappelijke ondersteuning, omdat deze ervoor zorgen dat gemeenten meer persoonsgegevens gaan verwerken.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top