ACTUEEL

Excuses Van Rijn voor onrust om pgb

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft excuses gemaakt voor de onrust die is ontstaan door problemen met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget, pgb. Door problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hebben veel zorgverleners in januari geen salaris gezien.

Van Rijn zei woensdag in het debat met de Tweede Kamer over de kwestie dat hij dat betreurde. CDA, SP, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS wilden dat de bewindsman excuses zou maken voor de ontstane chaos rond de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen. Tot januari kregen zij dat zorggeld op hun eigen rekening overgemaakt. In de nieuwe opzet gaan de aanvragen voor pgb’s via de gemeente of zorgverzekeraar, die de aanvraag indienen bij de SVB. Na goedkeuring betaalt die het bedrag uit aan de zorgverleners.

Prop

De Tweede Kamer wil dat alles op alles wordt gezet om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Van Rijn gaf aan dat laat opgestuurde zorgcontracten zorgden voor "een prop in het systeem". Volgens hem zijn de meeste maandsalarissen over januari (59.000) inmiddels uitbetaald en volgen de declaraties. Om mensen tegemoet te komen, worden nu ook declaraties uitbetaald terwijl zorgovereenkomsten nog niet zijn goedgekeurd. Dinsdag zijn 11.000 declaraties ingediend, meldde de bewindsman. Van Rijn wil het huidige systeem gebruiksvriendelijker maken en beter laten aansluiten bij wat mensen met een pgb willen.

Eerder gaf de staatssecretaris aan dat de problemen over tien dagen opgelost moeten zijn. Maar hij begrijpt dat mensen met een pgb nu zeggen: eerst zien dan geloven. Ook de Kamer volgt de ontwikkelingen op de voet. "Als het over tien dagen niet is geregeld dan staan we hier weer", aldus Carla Dik (ChristenUnie). (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top