ACTUEEL

Vier op tien geregistreerd in Donorregister

Vier op de tien Nederlanders ouder dan twaalf jaar stond op 1 januari vorig jaar geregistreerd in het Donorregister. Of iemand donor wil zijn na het overlijden, hangt vaak samen met herkomst en opleidingsniveau. Niet-westerse allochtonen en laagopgeleide mensen zijn het minst vaak donor. Dat blijkt uit gegevens uit het Donorregister waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over beschikt.

Iedereen die in Nederland woont en ouder is dan twaalf jaar, kan zich laten registreren in het Donorregister. Hierin wordt het besluit om al dan niet organen en weefsel te doneren vastgelegd voor nabestaanden, artsen en verpleegkundigen. Bijna een kwart van de bevolking geeft toestemming om na het overlijden de organen en weefsels af te staan voor donatie. Ongeveer 5 procent van hen maakt een voorbehoud voor het gebruik van bepaalde organen.

Allochtonen

Niet-westerse allochtonen zijn zelden tot nooit geregistreerd. Nog geen 1 procent van de Marokkanen is geregistreerd als donor, voor Turken geldt dat 2 procent donor wil zijn, bij Surinamers is dat 6 procent en 9 procent van de Antillianen en Arubanen heeft zich laten registreren. Van de westerse allochtonen is 18 procent als donor geregistreerd, bij autochtonen gaat het om 27 procent. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top